Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Рекомендовані вакцини варті нашої уваги!

Новина
25.04.2023

Вакцинація дітей наразі залишається єдиним надійним методом із доказаною ефективністю для захисту дитини від небезпечних хвороб. ВОЗ наголошує: нехтуючи щепленнями згідно з віком, батьки наражають на небезпеку не лише здоров’я власної дитини, а й колективний імунітет, що необхідний для контролювання важких інфекційних хвороб.

Під час війни особливо важливо вакцинуватися з дотриманням рекомендованих інтервалів. Адже через те, що багато хто з українців змушений перебувати в місцях скупчення людей і з обмеженим доступом до чистої води, підвищується ризик розвитку й поширення інфекційних хвороб.

Обов’язкові щеплення можна робити паралельно із рекомендованими для надійного захисту малюка. На сьогодні доступні сучасні багатокомпонентні вакцини європейської якості.

В Україні обов’язковими є щеплення проти 10 небезпечних хвороб: туберкульозу, гепатиту В, кашлюку, дифтерії, правця, поліомієліту, гемофільної інфекції, кору, краснухи, епідемічного паротиту («свинки»). Усі вони внесені до Національного календаря профілактичних щеплень, і держава надає їх безоплатно.

Рекомендовані щеплення – не менш важливі і точно не шкідливі і не зайві, але ними держава не забезпечує населення безкоштовно. Тому вакцини проти нище перелічених інфекцій батьки мають придбати за власні кошти.

  • Вітряної віспи яку ще називають «вітрянкою». Захворювання зазвичай переноситься легко, проте можуть виникнути ускладнення. Також може виникнути ураження нервової системи та сепсис.
  • Ротавірусної інфекції. Ротавіруси є найбільш поширеною причиною важких діарейних захворювань у дітей молодшого віку в усьому світі.
  • Менінгококової інфекції. Менінгококовий менінгіт — небезпечна інфекція, яка вражає оболонки головного та спинного мозку. Якщо вчасно не розпочати лікування, то 50% випадків закінчуються летально.
  • Пневмококової інфекції Пневмокок є причиною таких небезпечних захворювань, як менінгіт, бактеріємія та сепсис. У всьому світі пневмококова інфекція — одна із основних причин смертності серед дітей до 5 років.
  • Гепатит А — вірусне захворювання печінки. В Україні трапляються його спалахи через забруднення води. Також вакцинація від гепатиту А рекомендована всім, хто планує відвідати країни, де він поширений, зокрема: Африку, Азію і Південну Америку.

Всі ці захворювання небезпечні для людини, а щеплення від них є рекомендованими (розділ 3 наказу МОЗ України №595 від 16.09.2011).

Підготуйте дитину до щеплення

Зробити щеплення дитині легко при правильній підготовці. Слідкуйте за малюком мінімум три дні до запланованої дати вакцинації. Вимірюйте температуру двічі на день. У день процедури дитина має бути здоровою. За тиждень не вводіть нових продуктів та не починайте прикорм. Переконайтесь, що у дитини немає висипу та алергії.

Інколи педіатри рекомендують здавати аналіз крові та сечі до вакцинації. Це не обов’язково, але бажано, якщо дитина хворіла напередодні.

Погодуйте малюка перед візитом до лікаря – не слід робити щеплення натщесерце.

Ніколи не лякайте малюка уколами. Щоб покращити ситуацію, можна захопити із собою улюблену іграшку та відволікати увагу малечі під час маніпуляції.

Наші родини можуть і мають бути захищеними!

Піклуємося про кожного!

Ірина АНДРУСЯК   лікар-епідеміолог відділення епіднагляду (спостереження) за інфекційними хворобами Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКІХ МОЗ»

Новини на цю ж тему

Краса чи здоров’я?

Сьогодні салони краси та перукарні надають десятки послуг, які повинні бути не тільки високої якості, але і безпечні для здоров’я...
Новина
07.04.2023

Як отримати ліки за електронним рецептом?

Щоб отримати рецепт на рецептурний препарат необхідно обов'язково звернутися до лікаря на прийом...
Новина
29.03.2023

Основні факти про електронний рецепт на рецептурні ліки

Е-рецепт буде впроваджуватися поступово, так для своєї зручності ви зможете самостійно обрати, за яким рецептом ви бажаєте придбати ліки в аптеці – електронним чи паперовим.
Новина
28.03.2023

Що потрібно знати про е-рецепт – МОЗ відповів на найбільш поширені питання українців

З впровадженням електронного рецепта на всі рецептурні препарати питань виникає все більше, що цілком природньо, адже тепер ця норма пошириться на велику групу ліків, які вживають українці.
Новина
28.03.2023

Що таке електронний рецепт та для яких ліків він потрібен?

Електронний рецепт – це те саме, що паперовий – тільки цифровий. По-перше, це зручно. По-друге, безпечно, бо виключає всілякі махінації з отриманням препаратів. А, по-третє, дозволяє вести прозорий облік та контроль ліків, які отримують українці.
Новина
28.03.2023

У квітні рецептурні ліки можна буде придбати за е-рецептом. Що важливо знати про нововведення жителям Івано-Франківської області

Для того, щоб процес призначення рецептурних ліків став більш простим та ефективним, весною в Україні буде впроваджено електронний рецепт на всі рецептурні ліки.
Новина
24.03.2023

Поради щодо ефективного лікування

Мова йтиме не про швидке лікування від застуди чи грипу, а про лікування як філософію - процес свідомий і відповідальний.
Новина
23.03.2023

Чого категорично не можна робити у разі приймання лікарських засобів

Рецепт, що виписує лікар, чітко регламентує схему приймання ліків. Він враховує індивідуальні особливості організму пацієнта. Чого ж робити категорично не можна...
Новина
23.03.2023

Шкідливі звички: чим загрожує самолікування?

Те, що самолікування шкідливо для здоров'я – нас обачно попереджають виробники ліків на кожній інструкції до вживання, але ми з відчайдушністю камікадзе порівнюємо власні симптоми з даними інтернет-ресурсів – і – вуа-ля! Можна вирушати в аптеку і лікуватися...
Новина
22.03.2023

Поширені міфи про прийом антибіотиків

Згідно з даними Центру громадського здоровʼя, майже 64% українців помилково вважають, що від гострих вірусних інфекційних захворювань та застуди можна вилікуватися антибіотиками, та купують їх без призначення лікаря.
Новина
20.03.2023

Що важливо знати пацієнтам про ліки?

Щороку ліки рятують мільйони життів. Завдяки їх правильному застосуванню пацієнти по всьому світу мають можливість жити здоровим, повноцінним та довгим життям.
Новина
20.03.2023

Чому на деякі ліки потрібен рецепт?

А чи знали ви, що близько 60% ліків, що є в аптеці - є рецептурними та повинні відпускатися за рецептом лікаря?
Новина
20.03.2023

До 31 березня всі аптеки та медичні заклади Івано-Франківщини мають підготуватися до відпуску рецептурних ліків за е-рецептом

Уже цієї весни відпуск всіх рецептурних засобів в Україні почне здійснюватися за електронним рецептом.
Новина
20.03.2023
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше