Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

ЯК ЗАВДЯКИ ВАКЦИНІ ЛЮДСТВО НАЗАВЖДИ ПОДОЛАЛО ВІСПУ. (За матеріалами сайту covid19.redcross.org.ua)

Новина
10.11.2021

ЯК ЗАВДЯКИ ВАКЦИНІ ЛЮДСТВО НАЗАВЖДИ ПОДОЛАЛО ВІСПУ

Історія віспи* займає унікальне місце в медицині. На сьогодні, це єдине захворювання людини, яке було повністю ліквідовано завдяки вакцинації (станом на 2016 рік). Натуральна віспа вважається однією з найсмертоносніших захворювань, відомих людям.

Відкриття вакцини проти віспи

Вакцина проти віспи була введена англійським лікарем Едвардом Дженнером у 1796 році. Вона стала першою успішною розробленою вакциною. Лікар Дженнер побачив, що доярки, які раніше хворіли на коров’ячу віспу, вже не заражалися натуральною віспою. Він показав світу, що щеплення вірусом коров’ячої віспи захищає людину від штучно введеного вірусу натуральної віспи. 

Ліквідація небезпечного захворювання

Глобальні зусилля по знищенню віспи розпочалися зі стратегії масових кампаній вакцинації для того, щоб досягти охоплення 80-ти процентів населення в кожній країні. А потім шляхом виявлення конкретних випадків захворювання та щепленням всіх відомих та можливих контактів, щоб відгородити спалах від решти здорового населення. Тут вже використовувалась стратегія кільцевої вакцинації – припинення поширення хвороби шляхом вакцинації тих, хто найімовірніше інфікується.

У 1961 році також була розроблена роздвоєна голка** – як більш ефективна та економічна заміна звичайній голці. Вакцинація роздвоєною голкою вимагала лише однієї четвертої кількості вакцини, необхідної за попередніми методами, і була простішою у виконанні. Роздвоєна голка була основним інструментом, який використовувався під час кампанії з ліквідації віспи з 1966 по 1977 рік.

Види вакцин від віспи

До теперішнього часу було розроблено декілька видів вакцин від віспи. Ті вакцини, які були вироблені та успішно використовувалися під час посиленої програми ліквідації віспи, називаються вакцинами першого покоління. Більше сучасні вакцини, другого та третього покоління, були вже розроблені наприкінці або після активної фази знищення захворювання. На відміну від попередників, вакцини третього покоління були спеціально розроблені як безпечніша альтернатива, вони є більш ослаблені штами вакцин. Новітні вакцини виробляються з використанням сучасних методів культивування клітин та чинних стандартів належної виробничої практики (GMP- Good Manufacturing Practice).

На сьогодні, фізичний запас вакцини від віспи зберігається у штаб – квартирі Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) у Швейцарії на екстрений випадок.

***

* У статі ми говоримо про натуральну віспу (smallpox), а не вітряну віспу (varicella, chickenpox). Вітряна віспа або вітрянка – високо інфекційна хвороба, яка досі дуже поширена, в тому числі в Україні.

*** Роздвоєна голка — це вузький сталевий стрижень, довжиною приблизно 2,5 см (2 см) з двома зубцями на одному кінці. 

Джерело: ВООЗ, Smallpox vaccines https://www.who.int/news-room/feature-stories/detail/smallpox-vaccines

! Щороку вакцинація рятує 2-3 мільйони людей у всьому світі від небезпечних хвороб та попереджає 1,5 мільйонів летальних випадків від інфекційних хвороб. Адже у світі досі поширюються такі хвороби,  як поліомієліт, дифтерія, туберкульоз, правець, кір, гепатит В, краснуха тощо та COVID-19.

 

Вакцинація від COVID-19

Записатися на вакцинацію від COVID-19 можна через:

  • Пункти щеплення. Записатися на вакцинацію від COVID-19 можна до пунктів щеплень, які діють у більшості закладів первинної медичної допомоги, зателефонувавши в реєстратуру закладу. 
  • Центри масової вакцинації. За телефоном чи онлайн можна зареєструватися на щеплення до центрів масової вакцинації. Вони відкриваються в різних містах України та працюють у робочі й вихідні дні. Повний перелік пунктів та центрів  з адресами й телефонами є на сайті vaccination.covid19.gov.ua. 

Люди, які не можуть самостійно пересуватися, можуть викликати мобільну бригаду з вакцинації додому за номером контакт-центру МОЗ – 0 800 60 20 19 або через свого сімейного лікаря.

Як працює вакцина проти COVID-19?

Вакцини діють, імітуючи збудник інфекції — віруси, бактерії або інші мікроорганізми, які можуть спричинити захворювання. Вони «навчають» нашу імунну систему швидко та ефективно реагувати на збудник.

Традиційно через щеплення вводять ослаблену форму збудника інфекції, що дозволяє нашій імунній системі сформувати пам’ять про неї. Отже, імунна система зможе швидко розпізнати та побороти інфекцію, перш ніж людина захворіє. Так працюють деякі сучасні вакцини проти COVID-19.

При розробленні інших вакцин використовуються нові підходи: йдеться про так звані РНК- та ДНК-вакцини. Замість того, щоб вводити антигени (речовини, які змушують нашу імунну систему виробляти антитіла), РНК- та ДНК-вакцини дають нашому організмові необхідний генетичний код, щоб наша імунна система сама виробляла антиген. Щоб отримати додаткову інформацію про розробку вакцини проти COVID-19, відвідайте веб-сайти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) та Коаліції з питань інновацій для готовності до епідемій (CEPI).

Джерело

https://covid19.redcross.org.ua/yak-zavdyaki-vaktsini-lyudstvo-nazavzhdi-podolalo-vispu/

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше