Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

На Прикарпатті радіаційний фон та радіологічні показники у харчових продуктах в межах норми

Новина
22.11.2022

За результатами щоденного моніторингу радіаційного фону, який проводиться спільно з фахівцями  Івано-Франківської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби, в місті Івано-Франківську перевищень рівнів природних фонових значень не відзначалося.

За результатами аналізу вимірювань, природний радіаційний фон на Прикарпатті можна визнати радіаційно безпечним.

Показник потужності поглиненої в повітрі дози гамма-випромінювання (радіаційний фон) на території міста Івано-Франківська станом на 18 листопада 2022 року становить 0,12 мкЗв/год. (при пороговому значенні 0,32 мкЗв/год.). За вказаний період радіаційний фон є таким, який не перевищує властивий для цієї території природний фон. 

Крім того фахівцями державних лабораторій Держпродспоживслужби Івано-Франківської області здійснюється лабораторний контроль радіологічних показників у харчових продуктах:

  • на агропродовольчих ринках:
    • овочі (середній вміст Cs-137 –  31,01-32,15 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
    • фрукти (середній вміст Cs-137 – 53,62-57,46 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг));
    • гриби сухі (середній вміст Cs-137– 415,59-490,93 Бк/кг (при нормі 2 500 Бк/кг)).
  • на промисловому виробництві харчових продуктів:
    • м'ясо та м'ясні продукти (середній вміст Cs-137 – 12,4 Бк/кг (при нормі 200 Бк/кг), St-90 – 4,0 Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
    • овочі (середній вміст Cs-137 – 3,33-5,02 Бк/кг (при нормі 70 Бк/кг), St-90 – 2,34-2,73 Бк/кг (при нормі 10 Бк/кг));
    • соя (середній вміст Cs-137 – 6,43 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St-90 – 4,95  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
    • соняшник (середній вміст Cs-137 – 5,29-5,37 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг),      St-90 – 2,94-3,16  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг));
    • кукурудза (середній вміст Cs-137 – 13,0 Бк/кг (при нормі 50 Бк/кг), St- 90 – 4,4  Бк/кг (при нормі 20 Бк/кг)).
2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше