Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Профілактика отруєнь та заходи безпеки при роботі з пестицидами, перша допомога при отруєнні.

Новина
20.06.2023

В сучасних умовах немислиме вирощування овочів, фруктів та інших сільськогосподарських рослин без застосування хімічних засобів захисту рослин-пестицидів. Весною на городніх, дачних ділянках починаються сільськогосподарські роботи (для початку обробка дерев та кущів пестицидами). Хімічний метод захисту рослин простий, доступний, надійний та ефективний. Однак, при його невмілому застосуванні, можна завдати значної шкоди не тільки навколишньому середовищу, а й здоров'ю людини. Як свідчить досвід попередніх років основними причинами виникнення отруєнь є:

  • використання препаратів, не дозволених до застосування населенням;
  • проведення робіт з застосуванням хімічних засобів захисту рослин без дотримання затверджених регламентів їх безпечного застосування: дози препаратів, кратності обробок, умов застосування, тощо;  
  • проведення робіт з порушенням вимог техніки безпеки при використанні пестицидів і агрохімікатів.

Щоб уникнути прикрих випадків отруєння пестицидами необхідно суворо дотримуватись санітарних правил поводження із пестицидами (отрутохімікатами). Не можна знаходитись і працювати на земельних ділянках під час обробки їх отрутохімікатами, про обробку сповіщати населення, родину, дітей. Отрутохімікати шкідливі не тільки для осіб, які з ними стикаються,  вони являють ще більшу небезпеку для населення в разі неправильного їх зберігання та застосування вдома.

Найкраща гарантія безпечного застосування пестицидів з користю для врожаю і без шкоди для здоров’я – це обізнаність про механізми їх дії та порядок застосування. Необхідно пам’ятати про те, що пестициди слід застосовувати лише в разі крайньої необхідності, коли інші агротехнічні заходи не дали результатів і врожаю загрожує небезпека.  Кожний пестицид треба застосовувати суворо за призначенням і лише на певних культурах. Перед початком робіт з пестицидами необхідно старанно ознайомитись з інструкцією по застосуванню даного хімічного препарату. Працювати з пестицидами в саду, на городі чи в полі не допускається при температурі повітря вище 200С,  після випадання опадів, роси.

Проводячи обприскування пестицидами, слід ставати з навітряного боку, так щоб пестициди відносило від працюючого з ними. Під час роботи з пестицидами забороняється приймати їжу та курити. Після проведення робіт необхідно ретельно вимити з милом руки, інші відкриті ділянки тіла та змінити одяг.

При перших ознаках отруєння слід негайно припинити роботу і звернутись в найближчу лікувальну установу для отримання медичної допомоги, або викликати швидку допомогу.

Пам’ятайте, що дотримання регламентів застосування пестицидів, особистої гігієни та заходів безпеки при проведенні робіт з ними,  гарантує безпечність для Вашого здоров'я.

Зав. відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань   Василь КОЗОВИЙ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше