Про лабораторні дослідження для атестації робочих місць
На даний час вкрай низька активність по напрямку роботи з проведення лабораторно-інструментальних замірів для атестації робочих місць за умовами праці. Лабораторія ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» єдина в області, яка акредитована на проведення таких робіт.
Основні організаційні рекомендації для проведення атестації робочих місць.
Правовою основою для проведення атестації є чинні законодавчі й нормативні акти з питань охорони і гігієни праці, перелік професій і посад, що дають право на пільгове пенсійне забезпечення та інші пільги і компенсації залежно від умов праці.
Атестації підлягають робочі місця, на яких технологічний процес, обладнання, використовувані сировина і матеріали можуть бути потенційними джерелами шкідливих і небезпечних факторів. Для виробництв, робіт, професій та посад, для яких у списках № 1 і № 2 передбачено показники умов праці, атестацію проводять тільки за цими показниками.
Атестація робочих місць передбачає:·
- виявлення на робочому місці шкідливих і небезпечних виробничих факторів та причин їх виникнення;
- дослідження санітарно-гігієнічних факторів виробничого середовища, важкості й напруженості трудового процесу на робочому місці;
- комплексну оцінку факторів виробничого середовища і характеру праці щодо відповідності їх вимогам стандартів, санітарних норм і правил;
- обґрунтування віднесення робочого місця до відповідної категорії за шкідливими умовами праці;
- розв'язання спорів, які можуть виникнути між юридичними особами і громадянами (працівниками) стосовно умов праці, пільг і компенсацій;
- розроблення комплексу заходів по оптимізації рівня гігієни і безпеки, характеру праці і оздоровлення працівників;
- вивчення відповідності умов праці рівневі розвитку техніки і технології, удосконалення порядку та умов установлення і призначення пільг і компенсацій.
Гігієнічна оцінка умов праці:·
- Оцінка результатів лабораторних досліджень, інструментальних вимірів проводиться шляхом порівняння фактично визначеного значення з нормативним (регламентованим).
- Ступінь шкідливості і небезпечності кожного фактора виробничого середовища і трудового процесу визначається за критеріями встановленими гігієнічною класифікацією праці.
- Оцінка умов праці при наявності двох і більше шкідливих і небезпечних виробничих факторів здійснюється за найвищим класом і ступенем.
У зв’язку з тим, що в нашій області відсутні інші лабораторії, які проводять такі лабораторні дослідження, пропонуємо звертатись до фахівців нашої установи, відповідальних за проведення вимірювань та гігієнічної оцінки умов праці на робочих місцях.
наші контактні дані:
м. Коломия, вул. Гетьманська,30. тел.: 24913
м. Івано-Франківськ, вул. Шевченка, 4, тел.: 534216
ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України»