Принципи безпечного харчування
Безпечне харчування залежить від нас!
Потрібно відокремлювати сирі продукти від готових страв (тримайте в холодильнику птицю, сире м'ясо, морепродукти окремо від інших продуктів). Розташуйте ці продукти на полиці нижче готового до вживання – для того, щоб запобігти перехресного забруднення. Варто зберігати продукти в ємкостях з кришками і ретельно мити посуд.
Важливо проводити теплову обробку. Це стосується, в основному, приготування птиці, м’яса, морепродуктів, яєць. Потрібно доводити страви з тушкованих продуктів і супи до кипіння. Важливо переконатися, що сік від птиці і м’яса чистий, не рожевий. Старанно розігрівайте готову їжу. Не потрібно забувати про те, що тепловий вплив у мікрохвильовій печі може бути нерівномірним.
Потрібно дотримуватись температурного режиму (зберігати продукти при правильній температурі – 50). Не варто залишати їх при кімнатній температурі більше 2-х год. Готувати страви краще в невеликих кількостях.
Використовуйте воду чисту, а продукти безпечні. Мийте фрукти та овочі перед вживанням, обрізайте пошкоджені місця. Зверніть увагу на термін придатності продуктів харчування і правила зберігання.
Дотримуйтесь цих порад, бережіть здоров’я своє і рідних!
Завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань Василь КОЗОВИЙ