Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Хвороба, що не лікується.

Новина
04.07.2023

Поліомієліт — інфекційна хвороба, що може викликати  параліч і призвести до смерті. Це одна із хвороб до якої відсутні ліки. Її викликають віруси, які потрапляють до  людини через брудні  руки та воду. Поширюють хворобу люди, які ознак хвороби переважно не проявляють, проте виділяють вірус, що потрапляє в оточення, а звідти в сприйнятливий організм. Сприйнятливими особами – є невакциновані.

Вакцинація проти поліомієліту є досить ефективною. На це вказує відсутність такої хвороби в країнах, де щеплено більше 95% населення. Хто отримав бодай декілька щеплень - залишається захищеними на все життя. Вже декілька років, у державі та у нашому регіоні, показник охоплення щепленнями до поліомієліту є нижчим від рекомендованого. Так у 2022  році  виконання обсягів щеплень на території обслуговування складає всього чуть більше 44% від запланованого.

          Другий рік,  як в нашій державі оголошено епідемію цієї хвороби. Фактор війни створює загрозу її поширення. Додаткові тури імунізації дітей раннього віку, що тривають з перших днів лютого 2022 року, не підвищили рівень колективного імунітету до рекомендованого. У більшості випадків хвороба протікає безсимптомно. Майже у третини хворих – проявляється симптомами грипу. В окремих випадках поліомієліт проявляє себе сильним болем  в уражених м’язах, а також руховими розладами,  аж до повного паралічу, який може розвинутись швидко (за кілька годин).

           Ввесь медичний персонал повинен бути настороженим, щоб швидко  виявити хворобу та провести комплекс протиепідемічних заходів. Ось і зараз в Отинійській громаді триває розслідування «підозрілого» випадку цієї хвороби у дитини 14 років.  На щастя дитина має дані про проведені щеплення.

            В нашій країні імунізація проти поліомієліту входить у перелік обов’язкових щеплень. Відповідно до Національного календаря дитина має отримати 6 доз вакцини від поліомієліту у 2, 4, 6, 18 місяців та у 6 і 14 років. Вакцини, які зараз використовують державні й приватні клініки зареєстровані, сертифіковані й дозволені для використання.

          Прислухайтесь до порад фахівців, довіряйте доказовій медицині. Будьмо у Європі та з цивілізованим світом.

Лікар-епідеміолог відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»    Дмитро АНДРУШКО   

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше