Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Обмороження у дітей: профілактика та перша допомога

Новина
13.01.2023

Зима — чудова пора для відпочинку та ігор з діточками на вулиці, але слід пам’ятати про переохолодження та обмороження.

Зниження температури повітря взимку нижче 20 градусів вже привід для відмови йти на прогулянку з дитиною віком до 3-х років, щоб уникнути обмороження. Однак ризик обмороження відкритих частин тіла у дітей не знижується навіть при відсутності сильних морозів.

Якщо дитина тривалий час перебуває на вулиці, особливо при сильному вітрі і при високій вологості, то вже ці негативні факти можуть стати причиною обмороження. Найчастіше обмороженню піддаються відкриті і виступаючі ділянки голови дитини - щоки, вуха і ніс.

Перші ознаки обмороження дорослі розпізнають відразу, при цьому з'являється почервоніння шкіри, легке печіння і поколювання. Але діти, як правило, на всі ці ознаки не звертають уваги, оскільки щоки, вуха і ніс можуть почервоніти і від активної гри на морозі, а легкий дискомфорт на початку обмороження вони не сприймають всерйоз.

Помітивши обмороження,  дитину треба завести  в тепле приміщення і дати йому випити гарячий чай. Це змусить кров краще циркулювати.  Якщо після зігрівання шкіра на місці обмороження почервоніла, то це говорить про відновлення кровопостачання. Далі можете закріплювати результат зігріваючими пов'язками і легким масажем. При легкій формі обмороження шкіра червоніє вже через 15-20 хвилин, але якщо за цей час нічого не змінюється, то це ознака обмороження більш глибоких шарів тканин.

Обморожень дітей можна уникнути, якщо своєчасно навчити їх правильно поводитися під час зимових прогулянок. Адже обмороження вух, щік і носа спостерігається в основному у тих дітей, у яких немає чіткого розпорядку дня. Не вміючи планувати свій день, вони гуляють на вулиці дуже довго, захоплюючись іграми або спортом.  Деякі підлітки і молоді дівчата навіть у морозні дні відмовляються носити головний убір і теплі рукавички. Все це і призводить до обмороження відкритих частин тіла. Місця шкіри, які були  обморожені  стають особливо чутливими  до впливу холоду і тому його потрібно ретельно берегти від повторних обморожень. Обмороження в цих частинах шкіри може виникнути навіть при не дуже морозній погоді, а протікають вони вже з більш важкими наслідками.

Симптоми обмороження:

  • Оніміння відмороженої ділянки тіла
  • Знижена або відсутня больова чутливість
  • Печіння і біль, що виникають при зігріванні
  • Шкіра блідо-синюшна, холодна
  • Пухирі

Коли звертатися до лікаря:

  • Якщо у дитини сильне тремтіння, викликана переохолодженням
  • Якщо температура тіла не піднімається вище 35 ° С
  • Якщо ви вважаєте, що дитина піддалася тривалому впливові холоду.

Зверніть увагу!

При обмороженні не можна:

  • відігрівати уражені частини тіла гарячою водою або за допомогою прямого джерела тепла: батареї опалення, автомобільного обігрівача, багаття або електричної ковдри;
  • терти снігом і масажувати уражені ділянки тіла;
  • розкривати пухирі;
  • відігрівати уражені частини тіла прямо на вулиці, якщо немає можливості зберегти тіло в теплі.

Перша допомога при обмороженні:

  1. Як можна швидше помістіть дитину в тепло і не давайте йому спати
  2. Зніміть з дитини мокрий одяг
  3. Перевірте, чи немає в дитини ознак шоку. У цьому випадку надайте протишокову допомогу:
  • укладіть його і підніміть ноги на висоту 30-40 см;
  • якщо ви підозрюєте травму голови, шиї, спини або ніг, просто вкладіть дитину зручніше.

Відпускаючи дитину на вулицю попросіть його не перебувати довго на вулиці. Адже краще зберегти здоров'я дитини, ніж потім його довго лікувати. Одягайте дитину у  просторий одяг – це сприяє нормальній циркуляції крові. Одягайте так, щоб між речами залишався прошарок повітря, який утримує тепло. Бажано носити непромокаючий верхній одяг. У взуття необхідно вкладати теплі устілки, а замість бавовняних шкарпеток одягати вовняні – вони поглинають вологу та залишають ноги сухими. Не  відпускайте дитину  на мороз без рукавичок та шарфа. Найкращий варіант – рукавички з водовідштовхуючої тканини, яка не пропускає повітря, з хутром всередині. Синтетичні рукавички погано захищають від морозу. У вітряну погоду відкриті ділянки тіла змащуйте спеціальним кремом.

Зав. відділення епід. нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань         Василь КОЗОВИЙ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше