Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Нітрати

Новина
16.03.2023

Нітрати – солі азотної кислоти, що є природними сполуками, добре розчинні у воді і входять до складу мінеральних добрив, а також є натуральною часткою продуктів рослинного походження. У рослини нітрати потрапляють з грунту і з часом перетворюються у більш токсичні сполуки – нітрити.

Чутливість до нітратів зростає при підвищеному вмісті  в повітрі, що вдихається, окислів азоту і вуглекислого газу, при вживанні спиртних напоїв, а також при інших станах, які вимагають підвищеного споживання кисню тканинами.

У більшості випадків гострі отруєння нітратами були пов’язані з використанням криничної води з високим вмістом нітратів для приготування дитячого харчування з дитячих сухих сумішей. При надходженні  нітратів в організм з водою, отруєння  настає швидше  і протікає важче, ніж при надходженні  з  харчовими продуктами.                              

Швидкість всмоктування  нітратів при надходженні в організм з їжею значною мірою залежить від складу раціону. При  вживанні з рослинною їжею максимальна концентрація в крові утворюється через 2-3 години. Наявність жирів гальмує всмоктування нітратів. Токсична дія нітратів полягає  у гіпоксії (кисневому голодуванні), що розвивається внаслідок порушення транспорту  кисню кров’ю та утворенням стійкої сполуки – метгемоглобіну.

Клінічні ознаки отруєння водою з нітратами з’являються через 1-1,5 год. Спочатку виникає ціаноз губ, слизових оболонок, нігтів, обличчя. Подразнююча дія солей азотної кислоти на  слизову оболонку шлунка проявляється нудотою, болем, підвищеним слиновиділенням, блювотою. Проноси спостерігаються рідко.

У разі надходження в організм нітратів з їжею прихований період захворювання триваліший: від 4 до 6 годин. Картина отруєння доповнюється проносом Порушується діяльність нервової системи, що проявляється загальною слабкістю, загальмованістю, запамороченням, потемнінням в очах, порушенням координації рухів, а у важких випадках – судомним  посмикуванням, втратою свідомості, комою.

Отруєння у дітей раннього віку протікають у дуже важкій формі. Найнебезпечнішою ознакою отруєння, що виникає одразу після надходження нітратів в організм дитини, є метгемоглобінемія з вираженим ціанозом.

Повністю позбутися нітратів в рослинних продуктах неможливо і недоцільно, оскільки разом з нітратами гинуть водорозчинні вітаміни. А ось зменшити їх кількість можна. Існує декілька способів:

  1. Замочити листові овочі у воді на 1,5 год., періодично міняти воду, а потім промити та використовувати тільки листя, оскільки стебло вбирає найбільше нітратів.
  2. Ретельно мити та чистити овочі. Зрізати біля хвостика (огірки, помідори, редиска); біля хвостика і стебла (буряк, морква); викидати верхні листки капусти, не використовувати качан і ні в якому випадку не давати його їсти дітям.
  3. Не зберігати довго салати та зіпсуті овочі при кімнатній температурі, оскільки нітрати в таких умовах швидко переходять в нітрити.
  4. Готувати страви  з овочів в емальованому посуді.
  5. Пити багато зеленого чаю, вживати продукти з великою кількістю вітаміну «С» - чорну, червону, білу смородину, оскільки «висячі» ягоди, як і фрукти (яблука, сливи, вишні, черешні, виноград) не накопичують нітратів.

Завідувач відділення епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики неінфекційних захворювань    Василь КОЗОВИЙ

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше