Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про нарахування плати за опалення місць загального користування

Новина
23.10.2023

На адресу Головного управління надходять численні звернення громадян з питань нарахування плати за опалення місць загального користування споживачам з індивідуальним опаленням в багатоквартирних будинках, які  приєднані до централізованого опалення.  

Це питання на законодавчому рівні регулюється наступними документами:

  • Законом України «Про житлового-комунальні послуги» від 09.11.2017 року №2189-VIII (далі – Закон);
  • Законом України «Про комерційний облік теплової енергії та водопостачання» від 09.06.2018р. № 2119-VIII (далі – Закон про облік);
  • «Правилами надання послуги з постачання теплової енергії» затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2019 р. № 830 (далі – Правила);
  • Методикою розподілу між споживачами обсягів спожитих у будівлі комунальних послуг, що затверджена наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 28.12.2018 №315 (далі – Методика розподілу).

Відповідно до абзацу 6 пункту 14 Правил,  відокремлення (відключення) від мереж (систем) централізованого опалення (теплопостачання) та постачання гарячої води не звільняє власників квартир та нежитлових приміщень від обов’язку відшкодування витрат за обсяг теплової енергії, витраченої на опалення місць загального користування та допоміжних приміщень та на функціонування внутрішньобудинкових систем опалення будівлі/будинку. Такий обсяг теплової енергії розраховується та розподіляється між всіма споживачами відповідно до Методики розподілу.

Для визначення обсягів використання теплової енергії в приміщеннях споживачів, які обладнані індивідуальним опаленням у  будинках переважно використовується спрощений метод, згідно пункту 8 розділу IV Методики розподілу. У разі відсутності у виконавця розподілу комунальних послуг даних щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах, то обсяг теплової енергії, витрачений на загальнобудинкові потреби опалення, може бути визначений спрощено: як частка від загального обсягу споживання теплової енергії на опалення будівлі/будинку: для 1-5 поверхової будівлі/будинку - 25 %; для 6-10 поверхової будівлі/будинку - 20 %; для будівлі/будинку вище 10 поверхів - 15 %.

Для більш точного розрахунку рекомендуємо споживачам  подати постачальнику дані, щодо площ МЗК та допоміжних приміщень та/або даних щодо трубопроводів внутрішньобудинкової системи опалення у підвалах, техпідпіллях та на горищах. У цьому випадку розрахунки фактичного обсягу теплової енергії на функціонування внутрішньобудинкових систем буде проводитись за формулою 24 пункт 7 розділу IV Методики розподілу.

Додатково повідомляємо, що всі відносини які виникають у процесі реалізації прав та виконання обов’язків власників квартир та нежитлових приміщень як співвласників багатоквартирного будинку регулюються Законом України «Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку» від 14 травня 2015 року № 417-VIII.

Згідно статті 7 вище вказаного Закону, співвласники багатоквартирного будинку зобов’язані:

  1. забезпечувати належне утримання та належний санітарний, протипожежний і технічний стан спільного майна багатоквартирного будинку;
  2.  забезпечувати технічне обслуговування та у разі необхідності проведення поточного і капітального ремонту спільного майна багатоквартирного будинку.

У разі порушення ваших прав – звертайтесь із заявою до Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області за адресою: вул. Берегова, 24, м. Івано-Франківськ або надсилайте заяву зручним способом:

  • поштою,
  • електронною поштою – ifdergprod@vetif.gov.ua,
  • через веб-сайт управління –  https://vetif.gov.ua/activity-management/online-pruyomnaa.html

Контактний телефон управління захисту прав споживачів та контролю за регульованими цінами 0342-52-83-98.

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше