Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Місцеве водопостачання. Гігієнічні вимоги щодо впорядкування та експлуатації криниць.

Новина
08.09.2021

Найчастіше децентралізоване водопостачання організовується за рахунок підземних вод. Вода забирається з різних водоносних горизонтів і з різної глибини, але здебільшого використовують грун­тові води з другого і третього водоносних горизонтів, захищених від забруднення. Чим глибше розташований шар води, тим вона чисті­ша. При децентралізованому водопостачанні додаткову обробку води, як правило, не проводять. Тому до колодязної води не можна ставити такі високі вимоги, як до води при централізованому водопоста­чанні. І все ж така вода повинна бути безпечною в епідемічному відношенні, мати нешкідливий хімічний склад і добрі органолеп­тичні властивості.

         Якщо санітарний стан колодязя і результати аналізу води за­довільні, то вода може використовуватися для пиття в сирому виг­ляді, тобто без всякої попередньої обробки.

       Для забезпечення питною водою влаштовуються різного типу колодязі. З цією метою у сільських умовах часто будують шахтні або трубчасті колодязі. Щоб запобігти забрудненню підземних вод під час експлуатації, місце для колодязя вибирають на підвищенні не ближче 20-30 м від можливого джерела забруднення (наприклад, убиралень, вигрібних ям, хлівів, гноє­сховищ, місць захоронення людей і скотомогильників, складів мінераль­них добрив і отрутохімікатів тощо). Територія довко­ла не повинна затоплюватися павод­ковими і зливовими водами і заболо­чуватися.

   Колодязь - на перший погляд, найпростіше рішення проблеми водопостачання приватного будинку. Основні переваги використання колодязя: 

  •  Спорудження колодязя не вимагає серйозних витрат на будівельну техніку, офіційних дозволів і оформлень. 
  •  Технічне обслуговування колодязя можна проводити самостійно. 
  • Колодязь може служити практично безперебійно до 50 років. 
  • Колодязь може стати цікавим декоративним доповненням ділянки. 

    Недоліки використання колодязя: 

    Рівень води та її якість значною мірою залежить від погодних умов. В посушливе літо рівень води в колодязі падає, а в дощові дні, навпаки зростає, однак через це погіршується і якість води. Вся справа в тому, що дощова вода, потрапляючи в водоносний шар, забруднює воду, яка надходить в колодязь. 

Зав. відділення епідеміологічного нагляду та профілактики неінфекційних захворювань - Козовий В.С

 

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше