Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

Про необхідність економії електроенергії у зв’язку з дефіцитом електричної потужності.

Новина
23.05.2024

Про необхідність економії електроенергії у зв’язку з дефіцитом електричної потужності.

Як зазначають у НЕК «Укренерго», головна причина застосування заходів обмеження – наслідки ракетних ударів ворога по українських електростанціях. З 22 березня по 8 травня росіяни п’ять разів цілеспрямовано атакували всі великі теплові та гідроелектростанції. Через значні пошкодження вони не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до початку атак.

Директор з управління активів Прикарпаттяобленерго Олег Сеник каже: «Виходячи з цього, треба розуміти, що значною мірою рішення про запровадження обмежень залежить від того, як ми споживаємо електроенергію. Тому треба економити електроенергію, особливо в часи максимумів: зранку це з 07:00 до 11:00 і ввечері - з 17:00 до 22:00. Ми також підрахували, якщо вдома зменшити на 100 Вт навантаження, то ця величина напруги буде настільки велика, що дозволить відмінити одну чергу ГПВ. Тобто є зміст економити, бо це приведе до полегшення графіків або й взагалі дасть можливість їх не впроваджувати».

Знижуємо споживання електроенергії, не використовуючи всі побутові прилади!

Протягом останніх тижнів НЕК «Укренерго» вводить графіки обмежень потужності та закликає населення до заощадження. Такі заходи необхідні, щоб зменшити дефіцит в енергосистемі, що виник внаслідок російських обстрілів по критичній інфраструктурі. Тож як кожен з нас може допомогти Україні та Прикарпаттю зокрема?

 

Перш за все, для того, щоб заощаджувати, необхідно розуміти, які прилади споживають електроенергії найбільше.

Кондиціонер – 2,2-3,37 кВт.

Електрочайник – 2,2-2,4 кВт.

Пилосос - 2 кВт.

Бойлер – 1,5-2,5 кВт.

Масляний та повітряний обігрівачі – 1,2-2 кВт.

Праска – 1-2,4 кВт.

Пральна машина – 0,8-2,2 кВт.

Холодильник двокамерний – 0,3-0,9 кВт.

Мікрохвильова піч – 0,6-1,5 кВт.

Холодильник однокамерний – 0,1-0,4 кВт.

Телевізор – 0,08-0,14 кВт.

Електролампа на 100 Вт – 0,1 кВт.

Комп’ютер – 0,065-0,45 кВт.

 

Відтак, щоб зробити споживання економним, введіть собі за звичку декілька простих правил:

  1. У теплу пору року користуйтеся кондиціонером правильно – при зачинених вікнах і дверях.
  2. Кип’ятіть воду в електрочайнику в тій кількості, яка вам потрібна. Не варто щоразу кип’ятити повний чайник води. Окрім цього, не забувайте вчасно видаляти накип.
  3. Памятайте і про вчасне очищення пилососа, адже на третину заповнений мішок для збору пилу збільшує на 40% витрати електроенергії.
  4. Якщо маєте двозонний лічильник, нагрівайте воду у бойлері вночі, коли тариф вдвічі менший, а споживання незначне. Якщо протягом тривалого часу не використовуєте бойлер – вимкніть його.
  5. Використовуйте пральні й посудомийні машини в режимі повного завантаження. При неповному завантаженні пральної чи посудомийної машини перевитрати електроенергії становитимуть 10-15 %.
  6. За можливості, купуйте енергоощадну побутову техніку. Прилади з класом енергоефективності А-А+++ споживають менше електроенергії на 30-50%. Інформацію щодо класу енергоефективності приладів ви можете дізнатись у технічному паспорті, інтернеті або ж у продавців консультантів.
  7. Замініть старі лампи розжарювання на енергозберігаючі. Вони не лише споживають до 10 разів менше електроенергії, а й прослугують у 5-8 разів довше, ніж звичайні лампи. Також не забувайте вимикати освітлення в тих кімнатах, якими наразі не користуєтеся.
  8. Не залишайте електроприлади «в режимі сну», оскільки тоді вони теж споживають електроенергію.

 

Заощадження – це не відмова від електропостачання. Це нескладні кроки, які може зробити кожен, щоб допомогти енергосистемі та ще й зменшити суми у своїх платіжках!

Джерело: фейсбук-сторінка Прикарпаттяобленерго https://www.facebook.com/oe.if.ua

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше