Людям із порушенням зору
Побудовано на платформі
Повернутися до новин

25 квітня відзначається всесвітній день боротьби з малярією.

Новина
25.04.2023

Сучасне покоління практично нічого не знає про малярію.

Малярія – це тяжке інфекційне захворювання, що передається від хворої людини до здорової через укуси малярійних комарів, які є і в нашій місцевості. Малярійного комара від звичайного можливо відрізнити лише при дослідженні під мікроскопом.

Симптоми хвороби: лихоманка, болі в м’язах, нудота, діарея. На ранній стадії захворювання на малярію легко прийняти за грип, особливо якщо хворий приймає будь-які жарознижуючі препарати і типова картина малярії стерта. А якщо врахувати, що інкубаційний (безсимптомний) період може тривати до декількох місяців, без лабораторної діагностики поставити діагноз важко. Характерна особливість протікання малярії – це регулярне чергування гострих приступів високої температури, ознобу та потовиділення. Тривалість приступів і термін їх повторення різний при кожному виді малярії. При всіх її видах у хворих відмічається анемія, порушення з боку нервової системи, ураження печінки та селезінки.

Хвороба дуже поширена в країнах з жарким кліматом. В останні  роки збільшився завіз малярії з країн Африки, Азії, Південної та Північної Америки та СНД (Азербайджан, Вірменія, Таджикистан, Молдова). За даними ВООЗ щорічно реєструється до 300-500 млн. випадків малярії в світі. Більше 2/3 з них перепадає на африканський контингент. Щорічно помирає від цієї інфекції від одного до 2,5 млн. чоловік.

В Україні малярія, як масове захворювання, була ліквідована в 1956 році. З того часу на території країни щороку реєструються завізні випадки з країн далекого зарубіжжя та СНД, громадянами України та іноземними громадянами. Більшу частину із них складає тропічна малярія, від якої майже кожного року реєструються смертельні випадки. Так у 2021 році було 38 випадків, з них 3 хворих померли (7,9% ) від тропічної малярії ( в Харківський, Одеський, Київській областях). На малярію хворіли пілоти, моряки, військовослужбовці, туристи, студенти, службовці, робітники.

Більшість громадян, що заразилися під час перебування в країнах були недостатньо інформовані про необхідність проведення хіміопрофілактики малярії. На сьогодні не існує вакцини проти малярії, однак це захворювання піддається профілактиці та лікуванню.

Профілактика малярії полягає в проведенні особистої хіміопрофілактики. Після прибуття до країн призначення, доцільно проконсультуватися з лікарем посольства про необхідність хіміопрофілактики малярії в конкретному місці перебування, термінах її проведення.

Після повернення додому, необхідно повідомити сімейного лікаря про ваше прибуття з тропічних країн. Вживання протималярійного препарату слід продовжувати ще протягом 4-х тижнів після виїзду з малярійної місцевості.

В окремих випадках, захворювання на малярію, може виникнути в більш пізніші терміни, навіть при вживані протималярійних препаратів. Тому, при нездужанні, що супроводжуються підвищенням температури рекомендовано негайно звернутися до лікаря.

Лікар-паразитолог мікробіологічної лабораторії Коломийського районного відділу ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ»   Тетяна АНДРУШКО

2024 © Усі права захищено
Слідкуйте за новинами
Побудовано на платформі

Для забезпечення зручності у користуванні цим сайтом деякі сервіси використовують технологічні особливості, а саме - cookie. Таке функціональне рішення дозволить вам не вводити одну і ту ж інформацію кожен раз, коли ви повертаєтесь на цю сторінку, або переходите з однієї сторінки на іншу тощо. Залишаючись, ви даєте згоду на використання cookie.  Докладніше